اتحاد نمایشی طالبان در کابل در غیاب حقانی

با گذشت سه و سال نیم از روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان، اختلافات داخلی در این گروه افزایش یافته است

حضور مقام‌های ارشد طالبان پس از غیبت برای گشایش مرکز بهداشتی در کابل‌ــ وزارت دفاع طالبان

ملا یعقوب، وزیر دفاع، ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر، و قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، پنجشنبه دوم حوت/ اسفند، پس از حدود یک ماه غیبت در انظار عمومی ظاهر شدند، اما سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله و رهبر شبکه حقانی، هنوز به افغانستان بازنگشته است.    

این مقام‌های طالبان پس از انتشار گزارش‌های متعدد مبنی بر تشدید اختلاف‌های داخلی، در افتتاحیه یک درمانگاه در محل دفتر فرماندهی ناتو در حکومت پیشین افغانستان، حضور یافتند تا اتحاد و یکپارچگی خود را به نمایش بگذارند.

ملا یعقوب در مراسم افتتاحیه این مرکز درمانی ادعا کرد که رژیم طالبان «در مواردی که با منافع ملی تضاد نداشته باشد»، برای تعامل با سایر کشورها آماده است. او ادامه داد: «ما یک بخشی از این جهانیم و می‌خواهیم که با دنیا زندگی کنیم.»   

وزیر دفاع طالبان همچنین از شهروندان افغانستان خواست که به کشورشان برگردند و افزود: «درخواست ما این است که به کشور خود بیایید و به مردم خدمت کنید. درست است که آنجا درآمد بالایی دارید، تسهیلات بیشتری در اختیارتان است و راحت‌ترید و این هم درست است که شما برخی ملاحظاتی دارید، ولی این یک هدف بزرگ است.»   

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ملا یعقوب در حالی بر تعامل با جهان تاکید دارد که ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر این گروه، خواستار انزوای افغانستان است؛ فردی که با ممنوع کردن تحصیل و کار زنان و برداشت‌های سختگیرانه از شریعت اسلامی باعث شده است افغانستان در انزوا قرار بگیرد و روز‌به‌روز بر میزان فقر و گرسنگی مردم آن افزوده شود.   

اواخر دی‌ماه، شیرمحمد عباس استانکزی، معاون سیاسی وزیر خارجه طالبان، در مراسم فارغ‌التحصیلی شماری از طلبه‌های دینی در استان خوست، یکی از پایگاه‌های شبکه حقانی، از سیاست‌های رهبر طالبان انتقاد کرد. او در حضور ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی نخست‌وزیر طالبان، گفت که ممنوعیت تحصیل دختران هیچ توجیه شرعی ندارد و طالبان با این اقدام حقوق ۲۰ میلیون زن افغان را نقض کرده‌اند.   

پس از این سخنرانی، عباس استانکزی افغانستان را به مقصد امارات متحده عربی ترک کرد و تاکنون به افغانستان بازنگشته است.    

پس از این دیدار که حساب رسمی ارگ طالبان دیگر هیچ عکس یا ویدیویی از حضور ملا عبدالغنی برادر در ارگ منتشر نکرد و هفته گذشته بود که طالبان اعلام کردند ملا برادر به قطر سفر رفته و با محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر، دیدار کرده است.    

هم‌زمان، کمیته تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده بود که ملا برادر برای درمان یک ماهه به قطر رفته است و معافیت سفر او از ۹ فوریه تا ۳ مارس اعتبار دارد. 

 در غیاب ملا برادر در نشست‌های ارگ، قاری فصیح‌الدین فطرت، رئیس ستاد ارتش طالبان، هم به وزارت دفاع این گروه نمی‌رفت. او در مراسم افتتاح مرکز درمانی در مقر سابق فرماندهی ناتو، وجود اختلاف میان طالبان را رد کرد و در واکنش به پنجمین دور نشست «روند وین برای یک افغانستان دموکراتیک» با حضور مخالفان این رژیم، هم گفت که «امارات اسلامی طالبان» دوام خواهد داشت.    

او ادعا کرد: «من مطمئنم و یقین دارم آن‌ها کسانی‌اند که ملت آن‌ها را رد کرده است. ملت آن‌ها را نمی‌خواهد و افغانستان پس از طالبان و امارات اسلامی انشاءالله نیست و وجود ندارد.»  

با وجودی که ملا یعقوب، ملا عبدالغنی برادر و قاری فصیح‌الدین فطرت در کابل حضور دارند، یک ماهی می‌شود که سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله طالبان و رهبر شبکه حقانی، در خارج از افغانستان است. او پیش‌تر به امارات متحده عربی و برای حج عمره به عربستان سعودی رفته بود، اما تا زمان نگارش این گزارش به افغانستان برنگشته است.   

پس از کشته شدن خلیل‌الرحمان حقانی، وزیر پیشین مهاجرین و عودت‌کنندگان طالبان، که عموی سراج‌الدین حقانی بود، او کمتر به ساختمان وزارت داخله رفته است و هرچند شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) مسئولیت حمله به خلیل‌الرحمان حقانی را بر عهده گرفته، سراج‌الدین حقانی گفته نمی‌داند چه کسی عمویش را کشته است.    

با گذشت سه و سال و نیم از روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان، اختلافات داخلی در این گروه افزایش یافته است. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، هم اواسط ماه گذشته تایید کرد که سران این گروه در برخی مسائل اختلاف نظر دارند.

سراج‌الدین حقانی و تعدادی دیگر از مقام‌های طالبان در کابل با برخی سیاست‌های رهبر طالبان موافق نیستند و خواستار تعامل با جامعه جهانی‌اند، اما ملا هبت‌الله آخندزاده بر انحصار شدید قدرت، انزوای افغانستان و اجرای سختگیرانه «شریعت اسلامی» تاکید دارد. 

بیشتر از جهان